LA COLÒNIA “SANTA ANA” DE CERVELLÓ

5 de Juliol de 2019

L’any 1874 Manuel Gispert i Pujals, enginyer, amb experiència en l’aprofitament d’aigües com a força motriu per a industries, compra uns terrenys a Cervelló amb la intenció de construir una fàbrica de filats. (Sobre aquesta fàbrica podeu consultar els llibres de Josep Llurba: Recull d’Història de Cervelló, La Palma i Vallirana i Molins medievals i molins paperers a Cervelló, escrit conjuntament amb Èric Gómez).

Quan compra els terrenys, Gispert ja es troba plantats oliveres i alguns fruiters i decideix que el seu projecte també contemplarà l’explotació agrícola.

El nom de Santa Ana li posa com a homenatge a la seva esposa Ana Blanch.

En Gispert va planejar un barri d’obrers, amb habitatges, una capella i diversos serveis, que només es van arribar a construir parcialment. El 1883 legalitza la colònia, ja que  fer-ho li comporta beneficis fiscals.

El que sí va aconseguir va ser una certa producció agrícola, amb fruiters, oliveres i vinyes.

L’any 1885 es presenta a l’Exposició Aragonesa organitzada per la Sociedad Económica de Amigos del País i es premiat en la secció de vins i pel seu projecte sobre la colònia agrícola i industrial.

L’any 1888 Manuel Gispert va participar a la primera exposició internacional de Barcelona, celebrada al parc de la Ciutadella. Hi va participar com enginyer, amb els seus projectes, però també com productor de vins, fruites i olis.

A l’arxiu del Grup de Recerca tenim documentació diversa sobre les seves compres de fruiters i de ceps americans, per evitar la fil·loxera.

Postal dels anys 30 del passat segle, on es veuen els fruiters al costat de la fàbrica

El 1932 mor Manuel Gispert i la seva filla Mercedes hereta la fàbrica que continua en funcionament fins al 1955. Després d’uns anys sense activitat, va ser transformada en fàbrica de cartró, i va tancar les seves portes definitivament l’any 1989. Encara es conserva l’edifici, darrera de l’Escola Santa Maria.

Entry Filed under: General. Posted in  General .Leave a comment

Required

Required, hidden

Some HTML allowed:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Grup de Recerca de Cervelló

Gaudim Cervelló

Qui som?

El Grup de Recerca és una entitat dedicada a la preservació i conservació del patrimoni històric, cultural i natural de Cervelló. Volem recordar les nostres arrels i saber que formen part d’una cultura, d’un poble i d’un país.

El Grup de Recerca va néixer l’any 1981 com una vocalia de l’antiga associació de veïns. L’any 2001 es va constituir com a entitat i l’any 2017 es va incorporar el grup “Gaudim Cervelló” que es dediquen a la conservació i catalogació de les construccions de pedra seca del nostre municipi.

Contacte:

recercacvll@gmail.com
gaudimcervello@gmail.com

Facebook Grup de Recerca de Cervelló

També a Facebook:

Gaudim Cervelló

Arxiu

wikipedra: Observatori del Paisatge de Catalunya

Fotografies antigues

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Pedra Seca

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

El castell de Cervelló

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Exposicions

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Caminades

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Visites escolars

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Arxius

Comentaris recents

Meta